Rutine for nuppete hud

Nupper og ruhet på hudoverflaten kan dukke opp tilsynelatende ut av det blå, og er ofte like irriterende som det er vanlig. Det finnes ulike typer nupper, og de mest utbredte er hvite hudormer, milia og keratosis pilaris. Vi gir en innføring i både forskjeller og likheter, samt en rutine som bidrar til en jevn og nuppe-fri hud!

Litt om de ulike typene

Selv om det kan være vanskelig å umiddelbart skille mellom de ulike typene nupper, finnes det noen kjennetegn:

  • Hvite hudormer:
    Talgpropper som oppstår under det ytterste hudlaget som følge av at døde hudceller og talg tetter igjen porene. Befinner seg ofte i T-sonen i ansiktet, men forekommer også på bryst, rygg, skuldre og armer. Et kjennetegn på hvite hudormer er at de har et “hode” med puss som kan klemmes ut. Vi vil likevel understreke at vi absolutt ikke anbefaler å klemme eller pirke uansett, da dette kan føre til både irritasjon og arrdannelse.
  • Milia:
    Oppstår som regel i områder med tynn hud, for eksempel rundt øyepartiet. De er i motsetning til hudormer ikke fylt med talg eller olje, men er bittesmå harde cyster. Milia oppstår på grunn av opphopning av døde hudceller og keratin, som er et viktig stoff som finnes naturlig i det ytterste hudlaget.
  • Keratosis pilaris:
    Keratosis pilaris, også kjent som “chicken skin” forekommer oftest på overarmene og lårene, men kan også dukke opp i ansiktet. Også denne tilstanden skyldes opphopning av keratin, og ofte er det genetisk. Dersom man får denne typen nupper i ansiktet kan det ligne eksem, og mange opplever også både rødhet og tørrhet.

 

Fellesnevneren for alle typene er at de ofte er et resultat av undereksfolering og for lite fuktighet. Fjerning av døde hudceller er viktig både for å unngå fortetning av porene, men også for å unngå at keratinet hoper seg opp. Derfor er det lurt å sørge for jevnlig eksfoliering og riktig type fuktighet slik at nuppene forsvinner på sikt!

Hudpleierutine for nuppete hud

Steg 1 – Oljerens:

Uansett hva slags nupper man sliter med, bør rensing av huden være det første steg i både morgen- og kveldsrutinen. BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm Pore Clarifying fjerner effektivt både sminke, solkremrester og annet smuss. I tillegg inneholder den Tri-Peel Acid Blend, en blanding av AHA-, BHA-, og LHA-syre. Disse syrene virker nedover i porene og renser vekk overflødig talg og døde hudceller, og motvirker dermed både hudormer, milia og keratosis pilaris.

Steg 2 – Vannbasert rens:

I den andre delen av dobbelrensen vil nyheten SNP Prep Cicaronic Cleansing Foam rense på et enda dypere nivå, samtidig som fuktigheten i huden bevares. Den er beroligende og skånsom, og sørger for at eventuell rødhet lindres og forebygges.

Steg 3 – Eksfoliering:

Dette steget er det mest essensielle for å holde døde hudceller unna og behandle nupper. COSRX One Step Original Clear Pad er dyppet i 1% BHA-syre og vil derfor rense både overflate og porer, samtidig som den faktisk er så skånsom at den kan brukes daglig. Vi anbefaler imidlertid å legge eksfolieringen til kveldsrutinen, da huden kan bli mer utsatt for solskader rett etterpå. Padsene er også fine å bruke om man opplever nupper eller kviser andre steder på kroppen. Dersom man ønsker en fysisk eksfoliering, er KLAVUU  Pure Pearlsation Revitalizing Intensive Peeling Gel et ypperlig alternativ. Denne skrubben kan brukes 1-2 ganger i uken, og de små kornene sørger for å etterlate huden revitalisert med en ekstra glød.

Steg 4 – Serum:

JUMISO Super Soothing Cica & Aloe Serum bidrar til å både gi fuktighet, roe ned og jevne ut hudoverflaten. Ingrediensene består av nicinamide, hyaluronsyre, aloe vera og centella asiatica – en rekke godbiter som sammen bidrar til en hydrert, sunn og balansert hud.

Steg 5 – Fuktighetskrem:

Når det kommer til fuktighetskrem kan man gjerne velge en lettvektig krem som ikke blir tung og fet på huden. IUNIK Centella Calming Gel Cream gir fuktighet uten å tette porene, og inneholder massevis av gunstige vitaminer. Den passer spesielt godt dersom man har fet hud, eller ønsker en lett og beroligende dagkrem. Hvis man har tørr eller dehydrert hudtype og opplever nupper i form av keratosis pilaris, er ISNTREE Hyaluronic Acid Moist Cream et godt alternativ. Den inneholder både hyaluronsyre og pleiende oljer som gir huden alt den trenger og litt til – perfekt når man trenger ekstra fuktighet!

Steg 6 – Solkrem:

Til slutt i rutinen kommer så klart solkrem. Dette er alltid et viktig steg i enhver rutine, men sliter du med nupper er det faktisk ekstra viktig. Dersom hudcellene blir skadet av UV-stråler vil de nemlig dø fortere, og det vil derfor befinne seg en større mengde døde hudceller på hudoverflaten. Med tanke på at døde hudceller igjen kan føre til alle typer nupper, er solfaktor altså alfa og omega. D’ALBA PIEDMONT Waterfull Fresh Sun Cream SPF50+ PA++++ gir huden optimal beskyttelse, og sørger i tillegg for en hydrert hud med jevnere hudtone.

 

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *