Slik roer du ned akne

Akne kan være både sjenerende, ubehagelig og frustrerende uansett om det er snakk om en enkelt kvise, cystisk akne, hudormer eller hormonell akne. Akne er det vanligste av alle hudproblemer, og i følge engelske helsemyndigheter er faktisk 95% av befolkningen mellom 11 og 30 år rammet av akne i en eller annen grad. Med dette i bakhodet er det kanskje ikke så rart at det er en jungel av forskjellige produkter og tips, og det kan være vanskelig å orientere seg. Mange bruker dessverre tusenvis av kroner på produkter som hevder å gjøre både det ene og det andre til ingen nytte. Vi forklarer hva som faktisk fungerer, og hvorfor akne oppstår i utgangspunktet.

Hva kommer det av?

Hovedsakelig oppstår kviser og akne som følge av fortetning i porene. Dette skyldes ofte at det ytterste hudlaget produserer for mye sebum, et oljelignende stoff som transporteres ut gjennom porene. Dersom huden for eksempel er dehydrert kan produksjonen av dette stoffet øke og bli for høy, og ende opp med å tette igjen porene sammen med døde hudceller.

En annen årsak er overproduksjon av bakterien propionibacterium, en bakterie som naturlig finnes i huden. Dersom produksjonen av sebum øker, kan dette også føre til forhøyet reproduksjon av denne bakterien som igjen resulterer i en infeksjon. Akne er altså et resultat av av tette porer, bakterieinfeksjoner eller begge deler. Når det er sagt finnes det også andre faktorer som kan trigge eller forverre tilstanden, for eksempel stress, hormoner og kosthold.

Hvordan behandler jeg det?

Hvordan man går frem for å behandle akne avhenger av hva slags type det er snakk om. I medisinsk sammenheng deles akne gjerne inn i tre kategorier; mild akne, moderat akne og alvorlig akne.

1. Mild akne

Mild akne omfatter hudormer og overfladisk akne, også kalt comedonal akne. Denne formen for akne kan for mange også være frustrerende og sjenerende, men den betegnes som mild fordi den ikke er inflammatorisk. Det er likevel gjerne en liten betennelse i talgkjertelen som etterhvert forsvinner av seg selv. For å få bukt med comedonal akne er det viktig å sørge for å rense huden godt, bli kvitt døde hudceller og tilføre nok fuktighet.

Aktive syrer som AHA og BHA er særlig effektive. Begge syrene eksfolierer hudoverflaten og fjerner døde hudceller, men BHA-syre løser også opp talg og sebum nedover i porene. Vi anbefaler COSRX AHA/BHA Clarifying Treatment Toner som kombinerer begge syrene og er mild nok til å brukes hver dag. Som fuktighetskrem er  SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Cream  et godt alternativ da den har en lindrende effekt og inneholder både AHA-, BHA- og PHA-syre. Samtidig hydreres huden i dybden, og den er perfekt både som dagkrem og nattkrem for akne-utsatt hud.

2. Moderat akne

Den moderate formen for akne innebærer at det skjer en inflammatorisk respons, og ofte opplever man røde hevelser og puss-fylte kuler. Disse kalles papler og pustler, og kan være ømme og vonde å ta på. Behandlingen av inflammatorisk akne er ganske lik behandlingen av comedonal akne; grundig rens og lettvektig fuktighet er din beste venn. Det kan også lønne seg å se etter beroligende ingredienser og milde produkter som motvirker bakterielle infeksjoner. Centella asiatica og burot er blant annet noen gode, naturlige ingredienser som begge er anti-inflammatoriske og har beroligende egenskaper.

COSRX AC Calming Foam Cleanser er en mild rens som kombinerer både centella asiatica og BHA-syre. Den fjerner alt av smuss og overflødig sebum uten å tørke ut huden, samtidig som den gir behagelig lindring og virker antibakteriell. En annen favoritt hos oss er I’M FROM Mugwort Essence, som består av 100% ren burotekstrakt. Akneutbruddet roes umiddelbart ned samtidig som nye infeksjoner forebygges.

NB! Det er også veldig viktig å unngå pirking og klemming da dette kan føre til mer irritasjon og arrdannelse. Et godt alternativ er å bruke COSRX sine Acne Pimple Master Patch over de mest betente kvisene. De aktive ingrediensene jobber i dybden og sørger for at infeksjonen elimineres raskere. Samtidig dekker plasteret kvisen slik at man unngår å komme borti og andre bakterier holdes unna.

3. Alvorlig akne

Slik som navnet tilsier er dette en mer alvorlig form for kviser, og ofte innebærer det vonde cyster og verkebyller. Byllene og cystene opptrer som kuler under hudoverflaten, og er fylt med puss, verk og bakterier. Her er også risikoen for arrdannelse betraktelig større. Dersom man opplever denne typen akne anbefaler vi at man tar kontakt med lege så for som mulig, siden medisinsk behandling ofte er aktuelt.

Mange opplever dessverre arr og ujevnheter som følge av alvorlig akne. For å redusere disse og hjelpe huden tilbake til normalen er blant annet vitamin C, niacinamide og snegleslim effektive nøkkelingredinser. Nyheten SNP Prep Vitaronic SOS Ampoule består av 7 ampuller luksuriøst serum, som er rikt på både vitamin C og niacinamide. En annen godbit for skadet hud er SOME BY MI Snail Truecica Miracle Repair Toner. Denne toneren inneholder nemlig både snegleslim og niacinamide, samt centella asiatica for ekstra beroligende effekt!

Kort oppsummert

Akne kan altså oppstå av ulike grunner, og være av forskjellig sort. Sørg for å rense porene godt, gjerne ved hjelp av eksfolierende syrer for å unngå at de tettes igjen, og ikke glem fuktighet! Ingredienser som burot og centella asiatica er gull verdt både for å balansere oljeproduksonen og roe ned infeksjoner. Det er særlig viktig å unngå kloring og klemming for å unngå forverring av utbruddet. Dersom du opplever alvorlig akne bør du snakke med en lege for å forhindre ekstreme arr.

Har du akneutsatt hud og trenger en hel rutine? Prøv vårt 5-stegs sett for kviser og akne! 

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *