Sorte hudormer eller sebaceous filaments?

For flere er sorte prikker på nesen en evig kamp, og mange kommer til oss for tips og råd til å fjerne de. I mange av tilfellene vi ser er det faktisk ikke snakk om sorte hudormer, men heller det som kalles sebaceous filaments. Så hva er egentlig forskjellen? Vi forklarer!

Hva er sebaceous filaments?

Alle har talgproduserende kjertler i huden, og oljen som produseres blir så transportert til hudoverflaten for å gi fukt og beskyttelse til huden. Når porene og området rundt hårsekkene fylles opp med olje blir de til det som kalles sebaceous filaments. Som regel blir de seende ut som gule eller grålige prikker. For mange er de nesten usynlige, men for de som sliter med overproduksjon av talg, kan oljen hardne og strekke ut porene slik at de blir sjenerende. Sebaceous filaments er også porøse slik at ny olje kan trenge gjennom, i motsetning til sorte hudormer (også kjent som blackheads, en type komedonakne) som oppstår når svette, skitt, talg og døde hudceller bygger seg opp i porene og oksiderer slik at de får en sort og hard “propp”. Sebaceaous filaments er altså ikke en aknetype, men heller et resultat av en naturlig prosess i huden.


Kilde: epicbeautyguide.com

Kan jeg bli kvitt dem?

Fordi talgkjertlene kontinuerlig produserer olje er det ikke mulig å bli helt kvitt sebaceous filaments. Med mindre det plager deg veldig, bør man helst la de være i fred, og vil anbefaler heller ikke å klemme de ut – det kan føre til skadet hud, kviser og stygge arr. Selv ved utklemming hos hudpleier er det stor sannsynlighet for at de kommer tilbake i løpet av et par dager. Det beste en kan gjøre er å rense huden svært godt, eksfoliere jevnlig med syreprodukter, i tillegg til å bruke produkter tilpasset din hudtype for å holde overdreven oljeproduksjon i sjakk.

Slik gjør du

Start gjerne med en dobbel oljerens. Bruk først en mindre mengde for å fjerne sminke, skyll så ansiktet med lunkent vann og klapp huden tørr med et håndkle. Gjenta prosessen ved å massere en ny runde oljerens i hele ansiktet og spesielt på problemområdene, f.eks nesen. Masser gjerne i 5-10 minutter. Denne metoden kan du bruke et par ganger i uken. Vi anbefaler oljrensen BANILA CO Clean It Zero Cleansing Balm Revitalizing som er god på å balansere talgproduksjonen og forhindre dannelse av urenheter og infeksjoner.

Etter oljerensen fortsetter du som vanlig med vannbasert rens, før du bruker en eksfolierende toner som holder døde hudceller unna og renser porene. Heimish sin All Clean White Clay Foam inneholder leire som både renser bort overflødig talg, og er super for kombinasjons- eller fet hud som sliter med sebaceous filaments, hvite eller sorte hudormer. Some by Mis 30 Days Miracle Toner inneholder både AHA-, BHA- og PHA-syrer som skånsomt eksfolierer. Toneren kan brukes av alle hudtyper morgen og kveld, men har du veldig sensitiv hud kan du prøve å bruke den kun på kveldstid.

Som et ekstra behandlingssteg 1-2 ganger i uken, anbefaler vi at du bruker en leiremaske som hjelper med å rense ut porene og balansere talgproduksjonen. Neogen sitt Canadian Clay Cleanser Kit inneholder kaolinleire, kullsyrevann og ekstrakt fra centella asiatica som gjør dette til et skånsom 2-i-1 rens og ansiktsmaske. I tillegg kan du skånsomt skrubbe vekk smusset med Magic Brush som følger med i settet, for en optimal rens av porene.

Les også: Sanjas rutine for hvite hudormer og kvisearr

Sebaceous filaments kort oppsummert

Sebaceous filaments er noe absolutt alle har, og er et naturlig resultat av normal hudfunksjon. Ofte forveksles de med sorte hudormer, og selv om roten til problemet er den samme (overproduksjon av olje), kan ikke sebaceous filaments fjernes fullstendig slik hudormer kan. Behandles de riktig gjennom en god renserutine og regelmessig eksfolisering, kan likevel synligheten minskes.

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *