Ulike typer kviser (og hvordan behandle de)

Akne vulgaris er det medisinske navnet for kviser, og er enkelt forklart betennelse i talgkjertlene. Det er ulike grunner til at vi får kviser. Ofte kommer det fra oljeproduksjonen som økes, for eksempel på grunn av medisiner, hormoner, stress, og ikke minst gener. Mild til moderat akne kan forbedres med de rette hudpleieproduktene, men husk at ved alvorlige tilfeller bør du kontakte legen din for hjelp.

Man deler de seks typene av akne inn i tre kategorier:

Kilde: birchbox.com

Komedonal akne

Komedonale kviser er gjerne det vi også kaller for forstoppede porer eller hudormer. De oppstår når overflødig olje, døde hudceller og smuss legger seg i porene. Lukkede komedoner (whiteheads) er som regel små og føles nesten som harde kuler på huden. Hvis du tenker at du har nuppete hud uten rødheter, kan det god tenkes at du har lukkede komedoner. Blackheads, eller åpne komedoner, er også tette porer, men de er fortsatt åpne, slik at oljen og smusset som er i porene blir mørke og harde.

Les også: Lei av blackheads og whiteheads?

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne eller betente kviser oppstår når innholdet i de tette porene og bakterien P. acnes utløser en respons fra immunsystemet til å bekjempe infeksjonen. Her skiller vi også mellom to typer: papler og pustler. Papler er røde nupper som kan føles huden, men er ikke synlig betente. Pustler har fått et «hode», altså gul pus.

Nodulcystisk akne

Nodulcystisk akne er den mest alvorlige formen for kviser. Man kan få noduler, som føles som vonde klumper under huden, eller cyster som i tillegg har betent pus. Det er ikke uvanlig å få store og dype kvisearr, og derfor er det viktig å kontakte lege så fort du opplever denne typen akne, slik at du får den rette behandlingen for deg.

Hvordan behandle akne?

Det er vanlig å tro at for å bli kvitt kvisene må man rense huden grudigere og nærmest «tørke» den ut, slik at kvisene også tørker ut. Dette stemmer ikke! Det lønner seg alltid å bruke milde produkter med en gunstig pH-verdi (rundt 5.5 er ideelt) og nøye utvalgte aktive ingredienser. Velg heller beroligende produkter med ingredienser som centella asiatica, grønn te og burot, og bruk aktive ingredienser som AHA- og BHA-syrer for å fjerne døde hudceller og behandle kvisene. Niacinamide er også en fin ingrediens å se etter, for den vil balansere talgproduksjonen. Mange har også fått gode resultater ved å bruke retinol, men dette er en relativt sterk ingrediens som kan virke irriterende for noen hudtyper.

Husk også å rense huden din godt, og aldri legg deg til å sove uten å fjerne sminken. Velg renser som ikke gjør huden din stram eller ubehagelig, og du bør heller ikke rense huden mer enn to ganger daglig. Avslutt alltid hudpleierutinen med en fuktighetskrem tilpasset din hudtype for å unngå dehydret hud. Dehydret hud kan nemlig føre til at huden overproduserer olje for å få fukten den sårt trenger. På morgenen bør du påføre en lettvektig solfaktor for å beskytte deg selv.

Sjekk ut vårt 5-stegssett for kviser/akne:

Vårt 5-stegs hudpleiesett for kviser/akne består av nøye utvalgte produkter som skånsomt behandler akne, beroliger og fukter uten å tette porene. I settet finner du oljerens og vannbasert rens, samt toner, serum og fuktighetskrem med et balansert nivå av AHA/BHA/PHA-syrer for å behandle kvisene. I tillegg inneholder det et ekstrasteg, nemlig kviseplaster som brukes på inflammerte kviser for å beskytte og minske synlighetene av de over natten.

Trykk her for å få all informasjon du trenger om settet!

Skrevet av

Ingeborg Skinsecret

Ingeborg

Innholdsprodusent
Jeg har vokst opp med K-beauty og en koreansk hudpleierutine har vært en selvfølge så lenge jeg kan huske. Mitt mål er å formidle kunnskapen jeg har om koreansk hudpleie til flest mulig!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *