Blackheads om sommeren? Slik bruker du AHA og BHA trygt!

Tette porer er noe som forekommer hos de aller fleste fra tid til annen, og kan oppstå uansett hudtype. Porer er nemlig noe vi alle har og det er en naturlig del av huden, selv om de kan variere i størrelse og synlighet. Dersom porene tettes igjen av svette, smuss og døde hudceller kan det resultere i blackheads, eller sorte hudormer. Om sommeren svetter vi gjerne litt mer enn resten av året, og huden blir derfor ekstra utsatt for disse vanlige mens sjenerende urenhetene. Heldigvis finnes det noen ingredienser som svært effektive for å behandle disse!

Slik behandler du blackheads

Blackheads går under kategorien komedonal akne og kommer som sagt som et resultat av tette porer. I motsetning til whiteheads, eller hvite hudormer, er porene fortsatt åpne, men oljen og hudcellene som tetter igjen porene oksideres og de blir seende ut som små sorte prikker på huden. Ofte er de lokalisert der huden er mest fet, gjerne på nesen, haken og pannen.

Dersom du har sondert hudpleieterrenget litt fra før av, har du kanskje allerede hørt om superingrediensene AHA- og BHA-syre. Disse er nemlig effektive for å behandle alt fra rynker til kviser. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at disse superstjernene også er effektive for å forebygge og bekjempe blackheads! Begge syrene jobber nemlig med å eksfoliere hudoverflaten og fjerne døde hudceller. BHA-syre vil i tillegg hjelpe til med å løse opp olje nedover i porene, og er derfor spesielt godt egnet for å ta knekken på blackheads.

… men kan man egentlig bruke AHA- og BHA-syre om sommeren?

Ja, det kan man. Dette spørsmålet stilles ofte, og med god grunn. Døde hudceller som ligger på hudoverflaten er nemlig med på å danne et tynt lag som beskytter mot blant annet UV-stråling. Når huden eksfolieres fjernes litt av det ytterste beskyttelseslaget, og huden kan bli mer sensitiv for solstråler.

Likevel betyr ikke dette at du må boikotte eksfoliering fra mai til august hvert år. Man kan gjerne bruke begge syrene om sommeren, men det er lurt å følge noen forholdsregler.

  • Dersom du ikke er vant til å bruke syrer til vanlig, anbefaler vi først og fremst å tilvende huden gradvis. Start med et par ganger i uken for å se at huden din tåler produktet, før du jobber deg opp til daglig bruk. Følg også retningslinjer for bruk av produktet; noen kan brukes daglig, mens andre produkter med AHA og BHA skal kun brukes et par ganger i uken.
  • Hold AHA- og BHA-syre til kveldsrutinen. Ved å påføre produktene på kvelden, får huden litt tid før den utsettes for direkte sollys.
  • Bruk solfaktor! Denne anbefalingen gjelder imidlertid uansett om du bruker eksfolierende syrer eller ikke – men det er ekstra viktig dersom du ønsker å bruke AHA- og BHA-syre om sommeren.

Les også: AHA, BHA og PHA – hva er forskjellen? 

Vi anbefaler:

SOME BY MI AHA BHA PHA 30 Days Miracle Serum

Dette serumet passer fint for deg som vil kombinere både AHA- og BHA-syre for å behandle hudormer, men også ønsker å jevne ut hudtonen og roe ned røde områder. Samtidig vil også kviseutbrudd behandles, og det gjør seg godt også for mer sensitive hudtyper.

SNP Prep Salironic Serum

Om du har har fet eller kombinasjonshud som blir fort oljete, uren og problematisk om sommeren, er dette serumet fra SNP en god match. Nøkkelingrediensene er BHA-syre og hyaluronsyre, som sammen vil jobbe med å balansere hudens fuktighetsnivå og holde oljeproduksjonen i sjakk.

Skrevet av

Natalie Skinsecret

Natalie

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *