Hvordan velge riktig hudpleie for din hudtype?

Syntes du det er vanskelig å velge riktig hudpleie for din hudtype? Det å navigere seg gjennom det store utvalget av produkter er nødvendigvis ikke den enkleste oppgaven. Hvilken rens passer best til meg, og hvilke fuktighetskrem vil sørge for at huden min holder seg sunn og hydrert? Trenger jeg toner – og hva med serum? Dette er vanlige spørsmål som ofte dukker opp når man skal sette sammen en hudpleierutine. Et godt utgangspunkt er uansett å finne ut hvilken hudtype du har, for så å sette sammen rutinen etter dette. Vi forklarer hva som kjennetegner de ulike hudtypene og hvordan velge riktig hudpleie for din hudtype!

Ulike hudtyper

Uansett hva slags hudtype du har, har all hud godt av daglig rens og tilføring av fuktighet. Utover dette vil det imidlertid gjerne variere hva huden trenger i form av ingredienser, og derfor finnes det noen produkter som er bedre egnet for en hudtype, fremfor en annen. Hudtype henger også gjerne sammen med hvilke hudutfordringer man er utsatt for. Siden det kan være vanskelig å finne riktig hudpleie for din hudtype, går vi gjennom de ulike hudtypene og anbefalte ingredienser.

Vi deler hudtyper inn i følgende fire kategorier:

 • Fet hud
 • Kombinasjonshud
 • Tørr hud
 • Normal hud

I tillegg til disse fire hovedkategoriene, er det også blitt mer og mer vanlig å omtale sensitiv hud som en hudtype. Likevel er dette egentlig ikke en hudtype, men en hudtilstand som ofte oppstår i løpet av livet. Er man derimot født med sensitiv hud er det mer nærliggende å anse det som en hudtype.

 

Fet hud

Fet hud produserer et overskudd av olje og talg, og huden kan derfor ofte se skinnende ut og føles fet – spesielt i T-sonen (pannen, nesen og haken). Dersom du har fet hud, er sannsynligheten stor for at du også opplever forstørrede porer, urenheter, og man er generelt mer utsatt for kviseutbrudd. Likevel trenger fet hud også fuktighet, så ikke forsøk å tørke ut huden ved å droppe fuktighetskremen – det vil gjerne resultere i en hud som overproduserer olje for å kompensere for mangelen på fukt. For å balansere oljeproduksjonen kan du for eksempel velge en fuktighetskrem i gel form, fremfor en tykk krem.

Noen ingredienser som er gode for fet hud:

 1. AHA/BHA
 2. Leire 
 3. Niacinamide 
 4. Grønn te-ekstrakt

Anbefalte produkter for fet hud

Tørr hud

Tørr hud har vanligvis en matt finish, og kan ofte bli ru, flassende eller til og med skjellete. Den føles gjerne stram eller mindre elastisk, fine linjer kan bli mer fremtredende og mange opplever hudtonen som litt gusten. I tillegg kan huden til tider oppleves som kløende eller irritert. Det er vanlig å oppleve at huden blir mer tørr etterhvert som man blir eldre.

Hvis du har tørr hud anbefales det å tilføre fukt i form av olje eller fett. I tillegg kan det faktisk være smart å droppe rensen om morgenen. Isteden kan du starte morgenrutinen med å påføre en mild og pleiende toner på en pad og stryke den forsiktig over huden.

Fuktighetsgivende ingredienser for tørr hud:

 1. Squalane 
 2. Hyaluronsyre 
 3. Glycerin 
 4. Ceramider

Anbefalte produkter for tørr hud

Normal hud

Normal hud oppleves som balansert – føles verken tørr eller fet. Den er ikke særlig utsatt for kviser, flassing eller stramhet, men normale hudtyper kan også oppleve hudutfordringer fra tid til annen. Likevel har den som regel glatt tekstur, og porene er generelt små.

Hvis du har normal hud kan du gjerne velge og vrake blant både produkter og rutiner. For å bevare en sunn glød kan du for eksempel se etter ingredienser som Vitamin C, snegleslim og lakrisrot.

Kombinasjonshud

Dette er den vanligste hudtypen, og innebærer at huden gjerne opptrer forskjellig på ulike partier i ansiktet. Kombinasjonshud har nemlig både fetere områder og tørrere områder – T-sonen er vanligvis fet, mens kinnene er enten tørre eller normale. Samtidig vil kombinasjons hud ofte påvirkes lett av årstidene, og det kan derfor være lurt å tilpasse og justere hudpleierutinen gjennom året.

Ingredienser for kombinasjonshud: 

 1. Snegleslim 
 2. Glykolsyre
 3. Vitamin C

Noen anbefalte produkter for kombinasjonshud

Sensitiv hud

Sensitiv hud omtales som sagt ofte som en hudtype. Dette kan imidlertid være litt forvirrende, for man kan ha både fet og sensitiv hud, tørr og sensitiv hud eller normal og sensitiv hud. Uansett hudtype vil sensitiv hud gjerne være rød, føles brennende eller sviende, kløende eller tørr. Disse symptomene henger som regel sammen med at huden er mer sensitiv for ytre påkjenninger eller ingredienser, og det kan være lurt å unngå produkter med sterke fargestoffer eller duft. Det mest effektive for sensitiv hud er å forsøke å finne ut hva huden reagerer på og kutte ut dette.

Pleiende ingredienser for sensitiv hud:

 1. Ceramider
 2. Centella asiatica
 3. Panthenol
 4. Propolis

Anbefalte produkter for sensitiv hud

Dehydrert hud

Har du opplevd at huden din ut av det blå føles tørr, stram og ubehagelig? Da kan det være at huden din er dehydrert. Selv om dehydrert hud og tørr hud har mange fellestrekk, er det ikke det samme. Tørr hud er som nevnt en hudtype man er født med, men dehydrert hud er en hudtilstand som alle kan oppleve fra tid til annen. Mens tør hud mangler fukt i form av fett/olje mangler dehydrert hud fukt i form av vann. Hvis du syntes dette kan være litt forvirrende, har vi skrevet en lenger artikkel om forskjellene her!

Ingredienser å se etter:

 1. Hyaluronsyre
 2. Ceramider
 3. Centella asiatica

Anbefalte produkter for å gi fukt til dehydrert hud

5-stegs hudpleiesett

Hvis du syntes det kan være litt overveldene å velge riktig hudpleie for din hudtype, kan du eventuelt teste ut et av våre 5-stegs hudpleiesett! Disse er nøye satt sammen for å behandle ulike hudtyper og hudtilstander.

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *