Aktive ingredienser 101

Du har sikkert hørt enten oss eller andre hudpleieentusiaster snakke om aktive ingredienser. Men hva er egentlig aktive ingredienser?

Aktive ingredienser enkelt forklart 

Når man skal velge ut hudpleieprodukter kan en bli litt overveldet av alle de ulike ingrediensene som anbefales å inkludere i rutinen din. Noen ingredienser bidrar til å skape riktig tekstur mens andre gjør at produktet har god holdbarhet. Ingrediensene som derimot gjør jobben med å forebygge fine linjer, lysne pigmentflekker eller bekjempe akne, er de aktive ingrediensene som er tilsatt. Aktive ingredienser er altså en samlebetegnelse på ingredienser som bidrar til å skape en merkbar endring i huden. Hvis du har et spesifikt ønske om hva hudpleierutinen din skal gjøre for huden, er det de aktive ingrediensene du bør fokusere på. 

De vanligste aktive ingrediensene 

Det er flere aktive ingredienser å velge mellom. Under har vi listet noen av de mest vanlige og hva de gjør for huden din: 

  • Retinol: Øker cellefornyelsen og produksjonen av kollagen.
  • Niacinamide: Reduserer inflammasjon, jevner ut hudtonen og motvirker tette porer.
  • Vitamin C: Øker hudens elastisitet og spenst, og gir en sunn glød.
  • Hyaluronsyre: Binder fuktighet til huden og forebygger dehydrering.
  • Peptider: Bidrar til fastere, glattere og mer ungdommelig hud.
  • Ceramider: Opprettholder en sunn hudbarriere og motvirker ubalanse.
  • AHA- og BHA-syrer: Fjerner døde hudceller. AHA-syre motvirker hvite hudormer, mens BHA-syre motvirker sorte hudormer.

Hvordan implementere aktive ingredienser i din hudpleierutine

Om du enten er helt ny til hudpleie eller skal introdusere en aktiv ingrediens i rutinen din er det noen ting en bør tenke over: 

  1. Huden kan reagere på aktive ingredienser og det er vanlig at hudens toleranse må bygges opp over tid. Det er også ganske vanlig å oppleve skin purging når du introduserer en ny aktiv ingrediens i hudpleierutinen. 
  2. Introduser aktive ingredienser sakte inn i hudpleierutinen din. Dette gjelder spesielt de sterkeste ingrediensene som retinol, AHA, BHA og Vitamin C. 
  3. Det er lurt å begynne med en aktiv ingrediens om gangen og gjør gjerne litt research på hvilke ingredienser som kan mikses og ikke. 

Ingredienser som kan brukes sammen

De aktive ingrediensene hyaluronsyre, niacinamide, peptider og ceramider kan mikses og brukes både morgen og kveld. Selv om disse ingrediensene er aktive og gir gode resultater, er de milde mot huden. Er målet en styrket hudbarriere er det nettop disse ingrediensene en bør se etter når du skal introdusere noe nytt i rutinen din. 

… og aktive ingredienser som ikke bør mikses 

AHA, BHA, Vitamin C og retinol er de sterkeste aktive ingrediensene. Disse bør ikke mikses i samme rutine, men passer fint sammen med de mildere ingrediensene. En huskeregel er å kun bruke AHA/BHA og retinol i kveldsrutinen din, da disse kan gjøre at hunden din blir mer sensitiv for UV-stråler. Vitamin C kan du bruke både i morgen- og kvelds rutinen, men denne superingrediensen bidrar til å beskytte huden mot UV-stråler, så denne ingrediensen passer godt inn i morgenrutinen! 

Hvis du ønsker å bruke flere av de aktive ingrediensene kan du enten bruke AHA, BHA eller retinol i kveldsrutinen din og  Vitamin C i morgenrutinen. Det viktigste er at du ikke blander dem i samme rutine.

Skrevet av

thale-skinsecret

Thale

Innholdsprodusent

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *